Saturday, August 15, 2009

Tour & Konvoi 2009- The Finale ( Ulsan Super Grand Tour)




Final episode of tour & konvoi 2009.

Ogos merupakan bulan terakhir musim panas bagi negara 4 musim sebelum bertukarnya ke musim luruh dan pada masa yang sama cuti last minute sebelum semester terakhir bermula. Peluang yang best ni digunakan sebaiknya dgn tour terakhir dgn hanya dual rider. Perjalanan menuju tenggara dari arah Seoul mengambil kira2 380km sehingga bandar Ulsan tour yg paling jauh dlm byk2 tour sblm ni, lepak di rumah no-c dkt dgn Universiy of Ulsan.


seblum bertolak..
checkpoint sblm kandas hujan..
kandas hujan..
sempadan Ulsan..
rehat skit..
checkpoint
checkpoint gak..
2nd day-kyongjukyongju gak..
on day way balik..

Azman & me.. Ogos 2009... the last `tour&konvoi2009`



episod 0
episod 1
episod 2
episod 3
episod 4
episod 5
episode finale

Saturday, August 1, 2009

Honda CBR400RR - NC29


Masa berlalu dan terus berlalu.. musim silih berganti bagi negara 4 musim ni yang terletak di garisan Sartan permukaan bumi ciptaan tuhan yang indah ini. . Jika sebelum ni dah review & show specification jentera-jentera 2 roda rakan ,

Suzuki Address V125G
Honda CB400 Vtec Spec 1,
Honda CBR125R
Yamaha Vino Classic 50
KMTA Evolution 125
Hyosung Mirage 125
Hyosung Exiv/GD125 aka Yamuda

maka rasanya tiba lah masanya review untuk `bekas` jentera aku.. because it`s already sold... lol.. jentera yg begitu enjoy utk dilayan..

Honda CBR400RR, nama modelnya-RR, stands for race replica dalam kelas sports bike, boleh dikatakan hot stuff dlm era tahun 90-an, kategori kelas cc sederhana-rendah, 400cc. Smaller siblings to fireblade or CBR900RR series ketika itu. Kebanyakan model2 yang masih ada dalam dunia semuanya dah berusia lebih dari 1 dekad memandangkan tahun terakhir production dari Honda ni tahun 1998. .구형-구형... lol. Nasib yg sama berlaku pada model CBR250RR.

Competitor dlm kelasnya seperti Kawasaki ZX-4R, Suzuki GSX-R4, dll. Manufacturers dah tak lagi produce 400cc untuk sports class sejak dari itu dalam usaha menghidupkan market utk mid-class 600cc sports bike yg dah tentunya lagi expensive & powerful. that`s y 400cc skang hanya leh didapati naked& scrambler or even scooter class. Apa-apa pun, spesifikasinya.. siputih..

Type 4-stroke, liquid-cooled, DOHC
Cylinder arrangement Inline - 4 cylinder
Displacement 399 cc
Bore x Stroke 55 x 42 mm
Compression Ratio 11.7:1
Maximum power 59PS/ 13,000 rpm
Maximum Torque 35.3Nm @ 10,000 rpm
Starting System Electric
Lubrication Sump
Transmission Type Constant mesh 6-speed



Jika bercerita mengenai performance, +/- 59HP quite enough utk 0-100km/h approx 5-6sec. tapi for top speed, not powerful enough to go beyond +/-220km as other cbr big brother can go la. apa-apa pun, itu dah cukup unless u r racer, get liter bike then go to track la kan.lol.. Fun ride, safe ride !!

-bye siputih-

collection vids with siputih.. untill c next cbr brother.. i wish.. lol..













Saturday, July 25, 2009

Tour&Konvoi 2009-Episod 5(GranTour속초)

Semester 1 2009 tamat menjelang penghujung bulan Jun. Ini bermakna tinggal 1 sem last untuk grad dari september ke disember. Fuh,perlu sabar ke tak sabar. 마무리 잘하겠다. Sesetengah ada yang balik dan ada yang lepak. Jadi, lepakan itu digunakan untuk jalan-jalan trip dan tour. Kali ini 명지계곡/myeongji-ravine.. beserta driver,penumpang& riders berjumlah 16 rakan taulan, walaupon, summer semester selama sebulan pada bulan julai.

Sedikit sebanyak pics trip ke myeongji-jeram

mandi manda

bbq
bahagian hijau yg dalam..
bbq time


The next day, perjalanan diteruskan ke sokcho, pantai dibahagian timur korea; sea of japan bersama riders sahaja. 2-wheel tour stakat ni merupakan paling jauh yang dijoin oleh 6 org bdk2 ni, +/- 200km dari Metropolitan Seoul sehingga tiba di pantai yg hanya +/- 30km dari sempadan korea utara. Huhu..

puncak tinggi jalan raya di 설악산-Sorak mountain
tiba di sokcho
picnic
on da way balik....

Azman, Ayie, Yus, Zul, Mun & me..

tak lengkap entri tanpa vid... so untuk impak yg maksima... watch in HD...



Tuesday, July 14, 2009

Suzuki Address V125G

frontal..
suzuki...
rear..
speedometer..
side view bersama tuannyer... lol..
fuel injection..
hmmm...
mesin 2 roda review...
suzuki address v125G ni kebanyakannya untuk market korea dan jepun je so far, maybe taiwan & china ada gak kot. for me la kan,, nice looking, sememangnyer urban style lah untuk tunggangan dlm bandar yg cool.. yg pastinya ,, ak memang suke bende2 baru member punyer ni walaupon ak tak milikinyer .. huahua.. lol..




Spesifikasi

Engine:
4-Stroke,2 valves-SOHC, Single cylinder, Fuel injection

Dimension: 1,750mm / 635mm / 1,030mm

Fuel consumption : 52km/L @ (60km/h)

Capacity:
124cc

Bore x Stroke:
53.5mm x 55.2mm

Compression:
9.6 :1

Power& Torque: 9.9PS @7,500rpm 10N.m (1kg.m) @6,000rpm


Transmission/Drive/:
no /Belt/

Front& Rear Tyre:
90/90-10
100/90-10

Front Brake:
single disc.

Rear brake:
single piston single solid disc.

Fuel tank capacity:
6L

Dry-weight:
98kg





sedikit sebanyak vid yg ada..










Wednesday, July 1, 2009

Tour & Konvoi 2009 - Episod 4

episode 0
episode 1
episode 2
episode 3

Bulan Mei boleh dikatakan bulan transition musim bunga ke panas bagi negara2 4 musim hemisfera utara yang dah kompemnyer takde bg negara khatulistiwa seperti tanahair tercinta. Walaupun selang beberapa hari hujan turun; simptom bagi pertukaran musim, weather forecast telah meramal dengan baik maka plan berjalan dgn mantap, yg berbeza kali ni dijoin jentera2 kuasa sederhana- rendah dgn minimum +/- 30hp rs125, +/- 60hp CBR&CB 400 & over 120hp 919RR.. menjadikan tour kali ni agak agressif relative kpd sebelum ni. Destinasi fevebet yg sama dengan kehadiran DSLR samsung In menjadikan bdk2 ni model sesi bergambar posing straight line flyby. Tour yg consume half-tank ni tepat pada cuti umum children`s day bg kerajaan `Daehanminguk` ni. Ape- ape memang menarik dengan ala2 sesi penggambaran flyby dengan traffic yg lengang lebih menjamin keselamatan sume.. sememang nyer enjoy dengan ape yg suke dienjoy.. mm layan..
hoho.. that would be me.. & my jentera CBR400RR


ajay & CBR 919RR


radin Mun & CB400 Vtec nya...


In & Aprillia RS125 nya..


Timi & mesin CB400 Vtec juga


port rehat...

............

adeh skru cabut da....







sementara menunggu skru exhaust rs125 dipasang balik.. tercabut during tour..ape kes.. ehmmm...
video