Monday, October 27, 2008

Terlebih Tido

4.15pagi-Isnin, 27 oktober 2008, -rentetan tertido awal pada hari sebelumnya, timing waktu tido aku agak 'lari' skit.Pada malam sebelumnya, aku tertido awal, akibat nya, tak semena2 aku terjaga pada waktu ni, pagi nanti pukul 9 ada kelas marketing, tapi ntah rasa tak mengantuk. Dengan ditemani segelas kopi dan lagu top indonesia aku rilex2 layan fs dan fb... btw.. lagu2 indonesia memang best.. apsal eh? kenapa lagu malaysia tak best cm tu eh.. walaupon tak sume lagu indonesia yg best ,sekurang2 better dr artis mys dari perspektif of content muzik, rentak , lirik sume tulah.. eceh.. macam power lak aku nak komen lagu.. apa2 hal so far antara lagu indon yg best tgh aku layan time ni.. dari d`masiv... di antara kalian .. awek indon ni pon lawa.. tapi biase ah.. kalo tak lawa tak masuk tv lak kan.. sesuatu yg tipikal... take a look ..



selain tu, band or single yg best dari indon yg aku tau.. antaranya,,, astrid, ada band, five minutes, letto, d`masiv, dewa, peterpan.. mcm2 lagi la.. bkn tak support industri sendiri,,, tapi which one comes first,, product quality or customer loyalty... pk pk kan la.. tapi pk byk tak guna.. muzik2 ni kalo lebih2 lalai.. jadik lagha nanti.. so berpada2 lah layan muzik.. chaloz..

Sunday, October 26, 2008

Honda CBR125R - new machines in da club..


new machines in da club - hell yeah, 2 of my mates memeriahkan lagi situasi atau keadaan skang ni.. penukaran jentera dan peng`angkut`an oleh 2 rakan gua ni memang honestly dialu-alukan.. jentera honda cbr125r.. kelas replika berkapasiti 125cc dlm kelas 4-stroke, ternyata reliable utk long term yg menjaminkan value dan kualiti yg leh dinikmati..

walaupon winter yg mendatang akan mengugat kandungan haba dlm badan rider2 ni... sume tu tak jadik halangan.. hoho.. kelihatan my mates posing dgn jentera masing2..



mcm biasa la.. preview every jentera in da club mestilah ada spesifikasi tertentu dlm usaha mengenali what kind of jentera is it.. so .. take a look...

Capacity
124.70 ccm
Engine type:Single cylinder
Stroke:4
Power:13.00 HP (9.5 kW)) @ 10000 rpm
Torque
10.10 Nm @ 8000 rpm
Compression
11.0:1
Bore x Stroke
58.0 x 47.2 mm
Fuel system:Carburettor. 28mm VK-type
valve per cylinder:2
Fuel control:SOHC
Ignition:Capacitor Discharge (CDI)
Starter:Electric
Cooling system:Liquid
Gearbox:6-speed
Transmission type
final drive:
Chain
Clutch:Wet, multiplate with coil springs
Physical measures
Dry weight:115.0 kg
Seat height:776 mm
Ground clearance:172 mm
Chassis and dimensions
Frame type:Diamond, steel twin-spar
Trail:88 mm
Front tyre dimensions:80/90-ZR17
Rear tyre dimensions:100/80-ZR17
Front brakes:Single disc
Front brakes diameter:276 mm
Rear brakes:Single disc
Rear brakes diameter:220 mm (8.7 inches)
Speed and acceleration
Power/weight ratio:0.1130 HP/kg
Other specifications
Fuel capacity:10.00 litres (2.64 gallons)







Friday, October 10, 2008

Yamaha Vino Classic

Bercerita mengenai jentera kelas skuter, yamaha vino ni dikategorikan kepada 125cc dan 50cc yg dipanggil yamaha vino classic. Bermula tahun 2002, ia di manufactured sebagai jentera 2 -stroke sehingga tahun 2005. 2006 hingga sekarang model2 terbarunya diproduced dlm 4-stroke utk vino 125 dan vino 50. Tak tau lah apsal dah tukar, mungkin about environment, emission, dan reliability kot. Apa2hal jentera ni agak cool dan cute dan classic style, based on preview oleh org lain. Tapi sebenarnya apa yang pasti, jentera ni dah tak dimiliki lagi oleh my mate. Secara relatifnya, vino ni agak pick-up dlm kelasnya, utk top speed bg vino 50cc ini, 60-70km/h dah mampu membuatkan kan mata berair jika tak pkai helmet bervisor atau gogle. Sepanjang pengalaman tuan pemiliknya, japan made skooter ni tak buat masalah , high reliability, easy utk mencelah dlm kesesakan bandar Seoul ni utk perjalanan short distance, absolutely high quality..



















Specifications:


Engine:
Type 49cc, air/fan cooled, two-stroke
w/Reed valve
Bore x Stroke / mm 40 X 39.2mm
Compression Ratio 7.2:1
Carburetion 14mm Teikei
Transmission Automatic

Chassis:
Front Suspension Telescopic Fork, 1.7" of Travel
Rear Suspension Single Shock, 1.7" of Travel
Front Brake Drum
Rear Brake Drum
Front Tire 80/90-10
Rear Tire 80/90-10

Dimensions/Other:
Overall Dimensions 64.8" X 25.2" X 41"
(Length x Width x Height)
Seat Height 28.6"
Wheelbase 46"
Fuel Capacity 1.6 gallons
Dry Weight 150 lbs.




video

Monday, October 6, 2008

Sambutan Raya Aidilfitri 2008 pt2


Seperti yang dikatakan post yg lalu.. raya 2008 di Seoul Korea Selatan ni disambut hari ke-5 raya bersamaan 5 oktober 2008. Walaupon tak semeriah mana .. sekurang kurang nya ada perasaan raya di perantauan ini yg pon dan masuk raya ke-5 bg batch 65 ni. Sambutan ni dihadiri bukan saje students tajaan JPA.. student tajaan lain pon dtg gak.. senior yg dah kerja tapi kerja kat korea ni pon dtg sama. So cakap byk tak guna tgk je la gambar . Credit utk rakan taulan ku yg amik gambar2 ni.

Tu je lah sedikit sebanyak gambar .. walaupon byk lagi tapi takpe la sekadar ni je.. Apa yang pasti, blog posting style aku tak lengkap blog kalo takde vid atau gambar atau kedua-duanya skali. On da way ke embassy pada hari raya ke-5 ni..SBC (seoul bikers club) berkonvoi bermula dari hanyang universiti. So ckp byk pon tak guna .. take a look.



Pada masa yang sama jugak..on the way.. dikesempatan kesedapan jalan ala ala express way ni.. aku menge-test limit jentera siputih yg tak dipreview lagik cam jentera2 lain sebelum ni .Tarik punya tarik mem`parah'kan kandungan tangki gemuk siputih.Dem sep minyak.tapi aku tak pedulik.. kahkah.. apahal2 pandu cermat jiwa selamat .. hati hati dijalan raya..

Saturday, October 4, 2008

Sambutan Raya Aidilfitri 2008 pt1


Hari raya kali ni menjadikan raya ke-5 aku tak balik Malaysia. Bukan aku saja, semua rakan2 taulan ku batch 65. Apabila 5 kali dah tak balik kampung, perasaan sebak dan kesedihan tak balik kampung mula lali dijiwa kalangan students kat sini termasuk aku. Tambah kesengalan skit bagi sambutan tahun ni, pihak kedutaan tak buat sembahyang raya pada raya pertama di kedutaan mcm tahun2 sebelum nyer... hanya open house pada hujung minggu ataupon raya ke-5. Bagi bdk2 junior yg pertama kali beraya diperantauan, kesengalan tu lebih dirasai rentetan tiada sambutan pada hari raya pertama. Apa-apa pon tulah pengorbanan yg mesti dilakukan oleh pelajar Malaysia kita, demi pelajaran untuk masa depan diri keluarga, bangsa, agama dan negara, terpaksalah berjauhan dgn famili.. eceh..


Untuk sambutan tahun ni, pegawai JPA yang take care students Malaysia ni adakan open house dirumahnya berhampiran kedutaan Malaysia. Students yg dtg pon dikalangan member sepejuanganku, agak meriah jugak la.. lemang ketupat kuah kacang semua adalah.. walaupon tak mcm kat kampung at least suasana tu ada la.. Sebelum ptg menjelang, sume blah balik.. dikesempatan tu aku pon take vids on the way balik kat jalan yg boleh dikatakan best dlm Seoul ni bagi jentera 2 roda. Bdk2 lain lalu ikut lain.. aku ngan Ajay je lalu kat sini... so layan la jugak..



Pada malam harinya pulak, student Malaysia kat Hanyang University pulak buat open house,, pantang dgr open house.. aku ngan housemate pon,, blah menuju ke sana..... kat sini pon layan gak jalannya.. huhu..



Apa-apahal Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429 hijrah 2008... pandu cermat jiwa selamat ... hati hati di jalan raya..