Friday, October 10, 2008

Yamaha Vino Classic

Bercerita mengenai jentera kelas skuter, yamaha vino ni dikategorikan kepada 125cc dan 50cc yg dipanggil yamaha vino classic. Bermula tahun 2002, ia di manufactured sebagai jentera 2 -stroke sehingga tahun 2005. 2006 hingga sekarang model2 terbarunya diproduced dlm 4-stroke utk vino 125 dan vino 50. Tak tau lah apsal dah tukar, mungkin about environment, emission, dan reliability kot. Apa2hal jentera ni agak cool dan cute dan classic style, based on preview oleh org lain. Tapi sebenarnya apa yang pasti, jentera ni dah tak dimiliki lagi oleh my mate. Secara relatifnya, vino ni agak pick-up dlm kelasnya, utk top speed bg vino 50cc ini, 60-70km/h dah mampu membuatkan kan mata berair jika tak pkai helmet bervisor atau gogle. Sepanjang pengalaman tuan pemiliknya, japan made skooter ni tak buat masalah , high reliability, easy utk mencelah dlm kesesakan bandar Seoul ni utk perjalanan short distance, absolutely high quality..



















Specifications:


Engine:
Type 49cc, air/fan cooled, two-stroke
w/Reed valve
Bore x Stroke / mm 40 X 39.2mm
Compression Ratio 7.2:1
Carburetion 14mm Teikei
Transmission Automatic

Chassis:
Front Suspension Telescopic Fork, 1.7" of Travel
Rear Suspension Single Shock, 1.7" of Travel
Front Brake Drum
Rear Brake Drum
Front Tire 80/90-10
Rear Tire 80/90-10

Dimensions/Other:
Overall Dimensions 64.8" X 25.2" X 41"
(Length x Width x Height)
Seat Height 28.6"
Wheelbase 46"
Fuel Capacity 1.6 gallons
Dry Weight 150 lbs.




video

2 comments:

EmEd said...

kyosu kongsu aku pakai moto nih dowh..comel giler tgk dia bawak..dah laa moto dia kaler itam putih tompok2 cam lembu..kiut giler dowh..kah kah

AhpewZ said...

haha. skang acap dah tak pakai skuter ni dah..